Minder vaak ESBL-bacterie op biologische kip
De ESBL-bacterie komt aanzienlijk minder vaak voor op biologische kip dan op gewone kip. Dat blijkt uit onderzoek door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) dat is medegefinancierd door Wakker Dier.
Het onderzoek is woensdag gepresenteerd op de voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) in Arnhem.
Zowel de gewone als de biologische kip bleek in meerderheid met de resistente bacterie besmet, maar er is een groot verschil in de mate van besmetting.
Verschil in antibiotica
Dit komt waarschijnlijk door het verschil in gebruik van antibiotica, zegt een woordvoerder van Wakker Dier. De kippen in industriële stallen krijgen veel antibiotica, terwijl biologische kippen het middel amper nodig hebben.
Naast geneesmiddel werkt antibiotica ook als groeibevorderaar, die vooral wordt gebruikt bij kippen en varkens.
De ESBL-bacterie (extended spectrum bèta-lactamase) is ongevoelig voor de meeste i gebruikte antibiotica. Uit eerder onderzoek door het UMCU bleek al dat de ESBL-bacteriën op kip overeenkomen met die bij zieke mensen.
Maandag werd bekend dat de ESBL-bacterie ook in groenten is aangetroffen.