New Articles15 jun '11 07:58

Aswolk blijft vliegverkeer Australië hinderen

Auteur: Jorn Lucas

Voor de vierde dag op rij ondervindt het Australische vliegverkeer hinder van aswolken afkomstig uit een Chileense vulkaan. In het oosten nemen de problemen af, terwijl het westen van Australië woensdag juist met meer hinder te maken krijgt.

Zo schrapt luchtvaartmaatschappij Virgin Australia alle vluchten naar Perth. Waarschijnlijk zullen ook andere maatschappijen hun vliegtuigen aan de grond houden. Qantas schrapte woensdag (lokale tijd) ook alle vluchten naar Nieuw-Zeeland en Buenos Aires, terwijl de diensten richting Adelaide en Tasmanië weer hervat werden.
Chili ondervindt ook hinder
De Chileense vulkaan hindert niet alleen het vliegverkeer in Australië, ook in Zuid-Amerika zorgen de uitbarstingen nog voor overlast. Vluchten zijn geannuleerd in Argentinië en Uruguay. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon moest daardoor de boot nemen van Buenos Aires naar Montevideo.
De Chileense vulkaan Puyehue barstte ongeveer een week geleden uit. As spoot tot 10 kilometer hoog de lucht in. De aswolk dreef over Argentinië, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan richting Australië. Chileense geologen waarschuwen dat het einde van de uitbarsting de vulkaan nog niet in zicht is. De aswolken zouden het vliegverkeer zelfs maanden kunnen beïnvloeden, aldus experts.
Eyjafjallajökull
De luchtvaart heeft niet meer zo veel last gehad van een aswolk sinds de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 het Europese luchtverkeer verlamde.

Gerelateerde artikelen