New Articles4 nov '12 08:33

Regering Haïti roept noodtoestand uit

Auteur: Mijke Hurkx

De regering van Haïti heeft de noodtoestand uitgeroepen. Volgens minister Ady Jean Gardy dreigt hongersnood, omdat veel gewassen zijn verwoest door de orkaan Sandy.

Het straatarme Haïti is zwaar getroffen door Sandy. Zeker zestig mensen kwamen er door de orkaan om het leven en duizenden Haïtianen werden dakloos.

Artsen zonder Grenzen liet eerder weten bijna twee keer zoveel cholera-patiënten te behandelen sinds de orkaan over het land trok. De epidemie woekerde al twee jaar, maar is verergerd door de zware regens die Sandy meenam. Die vormden volgens de hulporganisatie een extra belasting voor het slecht functionerende sanitaire systeem in het land.

Aardbeving
Na de aardbeving van 2010 is het land nooit goed hersteld, ondanks de noodhulp en hulp bij wederopbouw die het land toen kreeg. Ook teistert de bacterie cholera het land.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) besteedde na de aardbeving in totaal zo'n 68 miljoen euro. Iets meer dan de helft van het bedrag ging op aan noodhulp. In totaal kwam er via giro 555 en noodhulp vanuit de overheid zo'n 111 miljoen euro beschikbaar om de Caribische eilandstaat te steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen