New Articles10 mrt '11 11:09

3500 gedode dieren Oostvaardersplassen

Auteur: Pieter van den Akker

In de Oostvaardersplassen worden deze winter naar alle waarschijnlijkheid meer dieren afgeschoten dan ooit tevoren. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer bevestigde donderdag een bericht hierover in Sp!ts.

Door verscherpte regelgeving wordt sneller overgegaan tot afschot van dieren waarvan niet zeker is of ze het voorjaar halen. 'Ze krijgen eigenlijk het nadeel van de twijfel, aldus de zegsman. Voorgaande jaren werden dieren alleen afgeschoten als zeker was dat ze de winter niet zouden overleven.
Dieren verhongeren massaal
Vorig jaar ontstond grote commotie over de dieren in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere, omdat ze massaal zouden verhongeren tijdens de koude maanden. Om onnodig lijden te voorkomen, paste Staatsbosbeheer onder druk van het Rijk de protocollen aan en worden nu ook dieren die een verminderde kans op overleven hebben afgeschoten.
Meer dan 3500 dieren afgeschoten
'Normaal gesproken zitten we op een percentage tussen de 15 en 25 dat in de winter wordt afgeschoten. Dat is op een totaal van zo'n 3500 dieren. Dit jaar zal dat door de verscherpte protocollen waarschijnlijk hoger liggen, legt de woordvoerder uit.
Voedsel is schaars
Deze winter werden in de Oostvaardersplassen al richels aangelegd waarachter de heckrunderen, konikpaarden en edelherten kunnen schuilen tegen de kou. Ook werd het Oostvaardersbos bij Almere opengesteld voor de dieren. Volgens de zegsman wordt er nog niet massaal gebruik gemaakt van de extra beschuttingsplekken. Wel is het voedsel schaars, maar de dieren zouden met een goede vetvoorraad de wintermaanden zijn ingegaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen