Nieuws2 mei '16 21:16Aangepast op 3 mei '16 09:11

Bestuurders steeds vaker de dupe van reputatieschade

Auteur: Didi Levison

Was het voorheen een prestatie om schadeloos je baan te kunnen uitvoeren, nu kun je al voordat je bent begonnen op reputatieschade rekenen. Het overkwam Jean Marie Janaillac, de beoogde nieuwe topman van AirFrance-KLM. En hij is niet de enige.

Jean-Marc Janaillac. Foto: ANP
Jean-Marc Janaillac. Foto: ANP

Janaillac werd gisteren bedolven onder een sneeuwstorm aan kritiek. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers en vakbond CNV noemden zijn benoeming een ‘haastklus’. Er moest immers een CEO-kandidaat worden gepresenteerd op de aandeelhoudersvergadering op 19 mei. Maar is hij wel de juiste persoon voor de functie? Is hij niet door de politiek op deze plek gezet? En hoe zit het met die nauwe banden met zijn voorganger Alexandre de Juniac? Janaillac heeft in ieder geval als eerste taak om zijn naam te zuiveren bij de kritische massa.

De nieuwe AirFrance-KLM-topman is niet de eerste die met gezichtsverlies aan een bestuurlijke functie begint. Steeds vaker krijgen bestuurders te maken met reputatieschade, nog voordat ze begonnen zijn met hun baan. Voorbeelden in Nederland zijn ANWB-topman Guido van Woerkom, die toch maar geen Nationale ombudsman werd en bestuurder Loek Hermans die door een debacle bij zowel Meavita als COA een functie als waarnemend burgemeester van Zutphen op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan.

'Zorgwekkend'
Professor van Riel vindt het een zorgwekkende ontwikkeling: “Ik denk dat er weinig mensen op de wereld lopen die niet ergens een kruisje hebben. Vanzelfsprekend moet je aan een minimale norm van oprechtheid voldoen maar het wordt op deze manier onmogelijk om nog mensen te vinden die deze bestuurlijke taken op zich willen nemen”.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen