New Articles9 mrt '11 08:26

Innovatie? Eerst beter leidinggeven!

Auteur: Marjolein Niestadt

Nederlandse bedrijven ontwikkelen sinds de economische crisis veel minder nieuwe producten en diensten. Subsidies lossen niets op. Een andere leiderschapsstijl wel, zegt onderzoeker Henk Volberda.

De aandacht voor het ontwikkelen van nieuwe producten staat op het laagste niveau in vijf jaar, blijkt uit onderzoek van de Erasmus universiteit.
Door de economische crisis zijn bedrijven vooral bezig met kosten besparen en het verbeteren van bestaande producten. Gebrek aan innovatie tast op langere termijn de concurrentiekracht van Nederland aan.

Sociale innovatie

Volgens Henk Volberda en Justin Jansen van de Erasmus Universiteit heeft het gebrek aan innovatie weinig te maken met een gebrek aan geld. Bedrijven moeten aan de slag met hun organisatievorm en leiderschapsstijl. Als er geen aandacht is voor de inzetbaarheid van medewerkers, komen er geen creatieve ideeën van de grond.
Volberda en Jansen presenteren vanmiddag hun Concurrentie & Innovatie monitor. Daarin pleitten ze voormeer investeringen op het gebied van sociale innovatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen