New Articles28 mei '11 10:04Aangepast op 28 mei '11 18:56

Opnieuw doden in Duitsland door EHEC

Auteur: Harmen Simon Teunis

De gevaarlijke darmbacterie EHEC eist steeds meer mensenlevens in Duitsland. In de stad Lübeck is een 86-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van de infectie, meldde een plaatselijk ziekenhuis zaterdag. Ze is het tiende slachtoffer.

Eerder zaterdag werd bekend dat twee vrouwen van 38 en 84 waren overleden in een hospitaal in Kiel. Een derde vrouw bezweek in een universiteitskliniek in Hamburg.

Duizend mensen ziek

In de afgelopen week zijn in Duitsland ongeveer duizend mensen ziek geworden. Normaal gesproken veroorzaakt EHEC gemiddeld negenhonderd infecties per jaar. Sommige patiënten verkeren in levensgevaar. De bacterie is volgens wetenschappers uitzonderlijk agressief en resistent tegen veel soorten antibiotica.

Hoogtepunt nog niet bereikt

De Duitse autoriteiten gaan er vanuit dat het hoogtepunt van de uitbraak nog niet is bereikt. Het kan na besmetting tot tien dagen duren voor de eerste ziekteverschijnselen zich openbaren. Het is niet uitgesloten dat nog meer besmettingshaarden opduiken.

Andere landen

EHEC is eveneens opgedoken in onder meer Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk. Ook in Nederlandse is een vrouw besmet. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken. Vervuilde komkommers zijn mogelijk de bron van de besmettingen.

Nieuwe behandeling

Het universitaire ziekenhuis van Hamburg heeft de hoop gevestigd op een nieuwe behandeling. Zes patiënten met complicaties krijgen een medicijn toegediend dat nierschade moet voorkomen. Artsen boekten vorig jaar al goede resultaten met het middel in een studie bij kinderen. Zij publiceerden daarover in het vakblad New England Journal of Medicine.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen