New Articles3 apr '12 17:23

Exporteurs voorspellen forse groei

Auteur: Fleur de Bruijn

Nederlandse exportbedrijven voorzien dit jaar een groei van de omzet van gemiddeld zeven procent. Veel meer dan de ruim drie procent die het Centraal Planbureau voorspelde.  

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek Trends in Export van kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex onder 3900 exporteurs.

Positieve houding
Bert Bruning, directeur van kredietverzekeraar Atradius, zegt dat de positieve voorspelling te maken heeft met het opportunistische inborst van de ondernemers.

Wel zijn de voorspelde groeicijfers van vorige jaar van twaalf procent dus vijf procent hoger dan dit jaar. Atradius geeft aan dat de huidige onzekere economische situatie debet is aan het lagere verwachtingscijfer.

Vertrouwen
De onzekere economische situatie wordt weerspiegeld in het cijfer waarmee exporteurs hun vertrouwen uitdrukken. Op een schaal van een van tien is dit cijfer na een oplopende reeks gedaald van een 6,6 naar een zes.

Hoewel exporteurs met een gemiddelde verwachte groei van zeven procent positief zijn in vergelijking met het Centraal Planbureau, en in relatie met de huidige economische situatie, blijven met name consumentenproducten een zorgenkindje. Dit houdt verband met het consumentenvertrouwen. In 2011 moesten exporteurs van consumentenartikelen een daling van twee procent incasseren.

Zuid-Europa
Een opvallend punt uit het onderzoek is dat de slechte economische situatie in Zuid-Europa geen aanleiding is om minder te exporteren richting landen als Spanje en Italië. Bovendien worden exporteurs niet bijzonder getriggerd om nieuwe mogelijkheden te zoeken in opkomende markten buiten Europa. 44 procent van de respondenten geeft aan hier geen behoefte toe te voelen.

Bruning zegt tegen BNR dat het hem niet verbaast dat exporteurs zich blijven richten op Zuid-Europa. Hoewel het vertrouwen in deze landen de afgelopen jaren iets minder was, blijven met name Italië (20 miljard) en Spanje (twaalf miljard) belangrijke exportlanden.

Duitsland
De ondernemers zijn vooral optimistisch over de groeikansen in Duitsland. Meer dan de helft van de exporteurs denkt de omzet hier te kunnen verhogen, met gemiddeld 30 procent. Duitsland is met een exportwaarde van bijna 100 miljard euro de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Tweederde van de totale export wordt volgens de onderzoekers behaald in landen binnen Europa. Naast Duitsland moeten de exporteurs het vooral hebben van België, Frankrijk en  Groot-Brittannië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen