New Articles4 mei '11 14:30

Kosten extreme droogte in Nederland: half miljard

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Nederland is niet goed voorbereid op periodes van droogte, zegt Patrick Huntjens, onderzoeker van governance of socio-ecological systems van de Universiteit Wageningen. Woensdag maakte het KNMI bekend dat dit voorjaar uitzonderlijk droog is vergeleken met de voorgaande jaren.

Tijdens extreem droge periodes kunnen de kosten voor Nederland oplopen tot 500 miljoen euro per jaar.
Op dit moment zit Nederland in een uitzonderlijk droge periode, zegt het KNMI. Het tekort aan regen was begin mei net zo groot als normaal in juli of augustus. Naar verwachting houdt de droogte, afgezien van een paar lokale buien, de komende tien dagen aan. Meer dan de helft van Nederland had woensdag een neerslagtekort van 80 millimeter of meer. Normaal is dat tussen de 0 en 40 millimeter.
Huntjes onderzoekt methodes waardoor landen beter om kunnen gaan met droogte en overstromingen. Volgens hem zal Nederland vaker met extreme periodes te maken krijgen door klimaatverandering. Het KNMI houdt er rekening mee dat de gemiddelde temperatuur in 2050 met twee graden zal stijgen: de winters worden natter en zachter en de zomers droger en heter. Daardoor krijgt ons land te maken met meer overstromingen én grotere droogtes.
Problemen
Nederland is niet goed genoeg voorbereid op zulke periodes, zegt Huntjes. Onze maatregelen om met droogte om te gaan zijn beperkt. Voor regionale watersystemen geldt dat de aanpak van de droogteproblematiek veel meer vergt dan simpelweg het waterpeil in de bodem te verhogen. Huntjens: “Een mooi voorbeeld is de waterhouderij. Dit is een veelbelovend nieuw concept waarbij grondgebruikers (bijvoorbeeld landbouwers of bedrijven) hemelwater bergen en dit gedurende droogte beschikbaar stellen aan hun omgeving voor verschillende functies, bijvoorbeeld voor de landbouw of voor koeling van energiecentrales."
Oplossing
"Een andere maatregel om met droogte om te gaan is dat huishoudens regenwater opvangen en/of grijs water (van bad, douche en gootsteen) hergebruiken. Grijs water of regenwater kan gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet en het wassen van de auto, terwijl regenwater ook nog gebruikt kan worden voor de wasmachine en het besproeien van de tuin.
Dit bespaart zo'n 50 liter water per persoon per dag. Een huishouden met vier personen kan daar op jaarbasis 130 Euro mee besparen. Daarmee wordt ook de riolering en waterzuiveringsinstallatie minder belast. Daarnaast heeft regenwater een natuurlijke zachtheid die goed is voor de was en chemische wasverzachter overbodig maakt."
Weten wat u zelf kunt doen? Luister rechts naar het hele interview.
Het boek Water Management and Water Governance in a Changing Climate van Patrick Huntjens verschijnt 21 mei bij uitgeverij Eburon.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen