New Articles12 mei '11 12:48

Milde straf voor Demjanjuk

Auteur: Pieter van den Akker

John Demjanjuk is door de rechtbank in München veroordeeld tot vijf jaar cel. De geboren Oekraïner was volgens justitie hulpbewaker in het vernietigingskamp van de nazi's in Sobibor in 1943. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op zo'n 28.000 Joden. Zij kwamen bijna allemaal uit Nederland.

Demjanjuk moet zijn straf uitzitten in een gevangenis in Duitsland. De openbare aanklager had zes jaar cel geëist tegen Demjanjuk. Diens advocaten pleitten voor vrijspraak omdat Demjanjuk het slachtoffer zou zijn van een persoonsverwisseling. Het is onduidelijk hoe lang Demjanjuk nog achter tralies door moet brengen. Hij heeft exact twee jaar in voorarrest gezeten.
 

Geen laatste woord
Demjanjuk reageerde nog niet op de uitspraak. In de ochtend had rechter Ralph Alt hem gevraagd of hij het laatste woord wilde hebben, voorafgaand aan het uitspreken van het vonnis. Demjanjuk antwoordde kort en bondig: "Nein''. Tijdens het proces, dat in november 2009 begon, heeft Demjanjuk nooit een verklaring afgelegd.
 

De advocaat van Demjanjuk, Ulrich Busch, had eerder al aangekondigd dat hij namens zijn cliënt hoger beroep zou aantekenen tegen een eventuele veroordeling.
 

Luister rechts naar verslaggever Derk Marseille: Er was veel controverse over de zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen