New Articles16 aug '12 19:54

Bijstandsontvangers laks bij zoeken baan

Auteur: Mijke Hurkx

Bijstandsontvangers denken te vrijblijvend over de sollicitatieplicht. Er is een cultuuromslag nodig, maar ook bij gemeenten en werkgevers, vindt VVD staatssecretaris Paul Krom.

Volgens een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken vindt 43 procent het vooral belangrijk dat ze ‘zin hebben’ in werk dat hun wordt aangeboden. Bijna de helft (49 procent) vindt dat een baan geen lange reistijd mag hebben. Ook zien ze tijdelijk werk niet voor vol aan.

Cultuuromslag
Staatssecretaris Paul de Krom stuurde donderdagavond het onderzoeksrapport naar de Tweede Kamer waarin naar voren komt dat gemeenten bijstandsgerechtigden te weinig achter de broek zitten bij het zoeken van een baan. "Sociale diensten moeten bijstandsontvangers meer stimuleren tijdelijk werk aan te pakken", schrijft De Krom. "Tijdelijk werk is altijd beter dan een uitkering."

Volgens de VVD-bewindsman moeten bijstandsontvangers beseffen dat ze verplicht zijn aan de slag te gaan als ze dat kunnen. "Sociale diensten handhaven die verplichting te weinig. Dat moet veranderen."

Te weinig druk
Nog niet de helft van de bijstandsontvangers heeft de indruk dat de gemeente controleert of ze voldoende solliciteren, staat in het onderzoek. Slechts 14 procent heeft wel eens een waarschuwing of sanctie gehad.

Dat er kans is op het vinden van laaggeschoold werk blijkt volgens De Krom uit het feit dat er 300.000 Midden- en Oost-Europeanen dergelijke banen vervullen. Van de vacatures voor laaggeschoold werk wordt 58 procent ingevuld door uitzendbureaus. Volgens het onderzoek is maar een derde van de bijstandontvangers bij een uitzendbureau ingeschreven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen