New Articles21 jun '11 07:40

Religieuze rellen in Belfast

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Tientallen gemaskerde mannen hebben in de nacht van maandag op dinsdag woningen bestookt met verfbommen, zelfgemaakte explosieven en molotov-cocktails. Volgens zowel leiders van de katholieke en van de protestantse gemeenschap zijn hun huizen aangevallen. "De situatie is gespannen en gevaarlijk", zegt Niall Ó Donnghaile, de burgemeester van de Noord-Ierse hoofdstad.

Volgens Ó Donnghaile waren 60 tot 100 mannen betrokken bij de rellen.
De opstanden vonden plaats in de wijk Short Strant, in het oosten van Belfast. Een groep jongeren verzamelde in een grote straat die de katholieke en protestantse wijken van elkaar scheidt, waarna er rellen uitbraken.
Wraakactie
Parlementariër Michael Copeland zegt dat de rellen een wraakactie is van de katholieken na aanvallen van protestanten in hun buurt maandag. De politie kan het verhaal niet bevestigen.
Na een lange wapenstilstand tussen de katholieken en protestanten, is het weer rumoerig in Noord-Ierland.
Oorsprong
De oorsprong van het conflict ligt bij verschillende opvattingen tussen de katholieken en protestanten over de indentiteit van hun land. De katholieken willen dat Noord Ierland deel uit maakt van de republiek Ierland, protestanten willen dat de provincie onderdeel blijft van Groot Brittannië.
Foto: Archieffoto van rellen in Belfast in 2010.