New Articles8 mrt '11 06:10

Wanneer valt een bank om?

Auteur: Edme Koorstra

Een tweede stresstest moet duidelijk maken hoe de banken er financieel voorstaan. Zijn ze bestand tegen economisch noodweer of vallen ze bij wat tegenwind om?

Banken in heel Europa zitten dezer dagen aardig in de stress. Want er komt een nieuwe stresstest aan. Met de test wordt nagegaan of banken stressbestendig zijn en steeds aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Vier Nederlandse banken worden getest: ING, ABN Amro, Rabobank en SNS.
Zeven banken gezakt
Vorig jaar juli vond de eerste stresstest plaats. Toen zakten zeven van de 91 geteste banken: vijf Spaanse, een Griekse en een Duitse. Ierse banken scoorden toen een voldoende, maar enkele maanden later veroorzaakten zij een schuldencrisis waardoor Ierland zich gedwongen zag voor miljarden steun te vragen.
De test zal deze keer strenger zijn dan de vorige, volgens eurocommissaris Michel Barnier van Interne Markt, om geloofwaardigheid te behouden. De stresstest wordt uitgevoerd door de Europese Bankautoriteit in samenwerking met nationale toezichthouders en duurt enkele maanden. De resultaten worden in juni bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen