New Articles13 mei '11 18:20

Kinderopvangtoeslag alleen voor gewerkte uren

Auteur: Jorn Lucas

De kinderopvangtoeslag voor ouders met kinderen op de crèche of bij een gastouder wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan de gewerkte uren. Daarbij wordt gekeken naar de uren van de minst werkende partner.

Dat staat in een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Bij kinderen tot 4 jaar kunnen ouders of verzorgers maximaal 140 procent van de gewerkte uren declareren. Zo wordt ook rekening gehouden met de reistijd van het werk naar de opvang.
Voor buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar kan nog maximaal 70 procent van de gewerkte uren worden opgegeven bij de Belastingdienst als opvanguren. Voor de BSO kan minder gedeclareerd worden, omdat deze kinderen ook naar school gaan.
Misbruik tegengaan
Kamp en Weekers hopen misbruik van de kinderopvangtoeslag tegen te gaan door een directe relatie aan te brengen met de gewerkte uren. ,,Het doel van de kinderopvangtoeslag is om de arbeidsdeelname te ondersteunen. Daarom is het onwenselijk dat er toeslag wordt verleend voor opvanguren die niet gerelateerd kunnen worden aan gewerkte uren van de ouders of verzorgers'', stelt Kamp.
Geen bezuiniging (nog)
Volgens een woordvoerder van de minister is deze maatregel niet direct bedoeld als bezuiniging. Maar het is volgens de twee bewindslieden wel van belang om oneigenlijk gebruik aan te pakken om de kosten van de kinderopvangtoeslag beter beheersbaar te maken en draagvlak te houden in de maatschappij.
Kamp komt volgende maand nog met plannen om fors te besparen op de kinderopvangtoeslag, omdat de kosten hiervan de afgelopen jaren steeds maar weer zijn toegenomen. In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV staat dat het vooral de bedoeling is om de steun aan hogere inkomens af te bouwen.
Fraude
Volgens Kamp en Weekers maakt het overgrote deel van de ouders op een goede wijze gebruik van de overheidssteun. Maar komen ook geregeld fraudegevallen aan het licht. Om dit tegen te gaan, is het straks ook niet meer mogelijk voor ouders om achteraf in een keer een groot bedrag aan kinderopvangtoeslag te vragen in plaats van een maandelijks voorschot, zoals gebruikelijk. Verder kunnen ouders nog maximaal 230 uur aan toeslag per kind per maand voor alle soorten opvang samen aanvragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen