Expert: pensioenplan krijgt een 1
"Als ik het pensioenplan een punt zou moeten geven op een schaal van 1 tot 10, dan zou ik het een 1 geven", zegt Theo Kocken, hoogleraar Risk management aan de Vrije Universiteit. Hij is niet de enige die het nieuwe pensioenplan niet ziet zitten. Dat blijkt uit een discussie op BNR met experts uit alle drie de generaties.
Details pensioenakkoord? Klik hier voor een overzicht.
“Dit plan is desastreus, we worden wijsgemaakt dat de AOW-leeftijd omhoog gaat, maar dat is niet het geval. Vroeg met pensioen gaan is namelijk helemaal niet aantrekkelijk", zegt econoom en bestuurslid bij de Jonge Democraten Ilja Boelaars. "Wie op zijn 65ste met pensioen gaat, krijgt 6,5 procent minder AOW, maar in totaal wordt de uitkering met 9% verhoogd. Dan kom je dus alsnog op een hoger bedrag uit," zegt de twintiger.
Geen winst
Volgens hoogleraar Risk management Kocken voldoet het plan niet aan de twee belangrijkste voorwaarden waar het aan zou moeten voldoen. "Er is geen zekerheid voor de oudere generaties en geen eerlijke verdeling van middelen onder alle generaties", zegt hij. "De rekenregels zijn op een redelijk malafide wijze aangepast om zo de indexatie te kunnen betalen. Dat gaat een paar jaar goed, daarna komen we er achter dat dit plan helemaal niet werkt." Volgens hem heeft dat uiteindelijk invloed op alle generaties.
Dubieuze boekhouding
"In de wet staat dat er gekort kan worden op pensioenen, mits er een tekort is", benadrukt Kocken. "Door dubieuze boekhouding kunnen we dit gat nu dichten, maar eigenlijk weten we al tien jaar lang dat we dit plan niet kunnen volhouden. We moeten nu echt eens een keer eerlijk zijn en zeggen: 'Jongens, we kunnen het niet volhouden, er moet een stukkie af'".
Indexatie pensioenen
Ilja Boelaars maakt zich ook boos over de indexatie van de pensioenen. "In plaats van uit te gaan van een rendement van vier procent, zoals de voorgaande jaren, gaan we nu uit van een rendement van acht tot negen procent de komende tijd. Slimme rekentruc. Dat kunnen we helemaal niet volhouden en die rekening wordt over een tijd niet alleen gepresenteerd aan de twintigers, maar ook aan de generatie boven ons."
Koopkracht
Volgens Kees de Lange, vicevoorzitter van de 50+ partij en Eerste Kamerlid, is deze uitbetaling niet meer dan redelijk. "De riante indexatie is een tegemoetkoming in de koopkracht die de afgelopen jaren met tien procent achteruit is gegaan."
Luister rechts naar het hele interview.