New Articles2 mei '11 13:15Aangepast op 2 mei '11 13:32

Zelfmoord verboden voor Apple arbeiders

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Chinese arbeiders in de fabrieken waar iPads en iPhones worden gemaakt, moeten een contract ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te plegen. Als ze dat wel doen, dan mogen naasten alleen een minimale schadevergoeding eisen.

In de afgelopen 16 maanden hebben minstens 14 werknemers van de Foxconn-fabrieken in China zelfmoord gepleegd.
De anti-zelfmoordclausule werd ingevoerd nadat sociologen de erbarmelijke werkomstandigheden van de arbeiders aan de kaak stelden. Na alle publiciteit is er niet veel veranderd: volgens de onderzoekers leven de werknemers nog steeds in verschrikkelijke omstandigheden.
Erbarmelijk leven
Arbeiders worden publiekelijk vernederd als ze niet hard genoeg werken, slapen met 24 anderen in slaapzalen en mogen soms maar een dag per 13 dagen vrijnemen. Gemiddeld werken de werknemers 60 tot 80 uur per week over naast hun gemiddelde werkweek van 48-uur. Tijdens hun shift mogen ze niet praten, de fabriek zegt dat hun medewerkers zo niet afgeleid worden.
Netten onder gebouwen
Onder de gebouwen met de slaapzalen zijn netten gespannen om zelfmoord tegen te gaan. Volgens Louis Woo van Foxconn is er geen verband tussen de slechte arbeidsomstandigheden en de zelfmoorden. Hij zegt dat er sprake was van kopieergedrag. Het bedrijf reageerde aanvankelijk op de zelfmoorden door monniken naar de fabriek te halen. Deze zouden de slechte geesten moeten uitdrijven.
Een aantal leidinggevenden van het bedrijf beschuldigt werknemers er zelfs van zelfmoord te plegen om zo hogere uitkeringen te krijgen voor hun verwanten.
Foto: binnenkant van een iPad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen