New Articles10 mei '11 19:15

Kamp, geef onze Bulgaren terug

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Tuinders en minister Kamp van Sociale Zaken gaan vandaag rondom de tafel zitten. Dat is de laatste kans voor de boeren om de bewindsman op andere gedachten te brengen. Kamp wil vanaf 1 juli geen werkvergunningen meer geven aan Bulgaren en Roemenen, terwijl de tuinders hen juist hard nodig hebben voor het binnenhalen van de oogst.

Een rechtszaak van de tuinders-organisatie werd vorige week niet ontvankelijk verklaard.
Volgens Jan Pertijs, aardbeien-teler en bestuurslid van de Zuidelijke Land en Tuinbouw-organisatie, zal het gesprek vooral gaan over de intollerante houding van de minister. "Het grote probleem is dat bij veel van onze bedrijven vaste medewerkers zijn die elk jaar terugkomen. Zij weten hoe het werkt,en ze houden er niet na een paar dagen mee op. We hebben hen echt nodig."
Werklozen
Minister Kamp heeft eerder gezegd dat de tuinders voldoende mankracht uit eigen land kunnen houden. Zo wil hij dat de boeren werklozen aannemen. De tuindersorganisatie zegt dat dit plan in de praktijk niet werkt. "Het UWV zoekt wel en verwijzen mensen door, maar je ziet nu al dat die werknemers hun afspraken gewoon niet nakomen. Ze komen niet opdagen tijdens hun sollicitatiegesprek en en de mensen die dat wel doen, stoppen na een paar dagen weer omdat het werk ze niet aan staat. Als deze regeling niet terug gedraaid wordt, gaan we failliet."
Luister rechts naar een interview met Jan Pertijs, aardbeien-teler en bestuurslid van de Zuidelijke Land en Tuinbouw-organisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen