Bestrijding natuurbranden niet op orde
Bij de bestrijding van natuurbranden wordt onvoldoende samengewerkt. Daarnaast zijn de meeste veiligheidsregio’s in Nederland niet goed voorbereid op het bestrijden van een natuurbrand. Dat is de conclusie van een rapport ‘Thematisch onderzoek natuurbranden´van de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) dat vandaag aan de Tweede Kamer is gezonden.
De Inspectie meent dat de voorbereiding op natuurbranden in Nederland ‘niet adequaat’ is. Uit het rapport blijkt ook dat het aanvragen en leveren van materieel bij natuurbranden niet goed is geregeld.
Verder is de kennis over natuurbrandbestrijding gering en wordt een natuurbrand op teveel verschillende manieren bestreden. De Inspectie OOV constateert dat de samenwerking tussen openbaar bestuur en natuurbeheerders nog moeizaam verloopt.
Gevaar geweken
Door de buien van maandag en dinsdag en de kans op meer regen deze week is het gevaar voor natuurbranden in Nederland afgenomen. Dat meldden de veiligheidsdiensten woensdag via de website natuurbrandgevaar.nl.
De brandweer trok code rood wegens zeer groot brandgevaar op de Veluwe en in de provincie Utrecht dinsdag al in. In Utrecht is woensdag teruggeschaald naar code geel, wat staat voor verhoogd gevaar. In het grootste deel van Gelderland geldt code groen: klein gevaar. Ook op de Veluwe is het brandgevaar flink afgenomen.
Stoken en roken verboden
In Noord-Brabant geldt nog wel code rood. Die allerhoogste code werd vorige week in grote delen van Midden- en Oost-Nederland van kracht. In Zuid-Limburg, Twente en IJsseland geldt code oranje. Ondanks de regen blijft daar gevaar voor natuurbranden bestaan. Stoken, roken en andere vormen van open vuur blijven verboden.