New Articles28 dec '12 17:54Aangepast op 29 dec '12 08:20

België vervolgt scientology, onzin zegt scientology

Auteur: Fleur de Bruijn

De scientologykerk wordt in België vervolgd als criminele organisatie. Scientology Kerk Amsterdam noemt de beschuldigingen tegen BNR onder meer ongefundeerd.

Het federaal parket is na jarenlang onderzoek klaar met zijn dossier tegen de scientologykerk van België. Het vervolgt de bekende beweging, met acteur Tom Cruise als bekendste boegbeeld, als criminele organisatie.

De scientologykerk van België en twee topmedewerkers worden ook vervolgd voor oplichting, illegale geneeskunde, verschillende inbreuken op de privacywet en afpersing. Dit schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag.

Afpersing
“Het federale pakket in België vindt dat er voldoende aanwijzingen zijn om te beweren dat leden van de kerk en de kerk zelf als rechtspersoon zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing van haar leden of van mensen die op het punt stonden om lid te worden”, aldus journalist Yves Barbieux vrijdag tegen BNR. De journalist van de Belgische krant Het Nieuwsblad doet al jaren onderzoek naar de scientologykerk.

Scientology Kerk Amsterdam
“Men beweert ook dat de scientologykerk zich schuldig heeft gemaakt aan het beoefenen van daden die men aan de geneeskunde toeschrijft, terwijl de personen die dat deden helemaal geen artsen waren”, aldus Barbieux.

In een reactie op het nieuws reageert de woordvoerder van Scientology Kerk Amsterdam verbaasd: "Het gekke is dat de kerk juist onderzoeken doet in België naar criminele activiteiten binnen de psychiatrische instellingen en naar medicijnen van de farmaceutische industrie."

Religieus oogmerk
Op het punt van de afpersing gaat de woordvoerder van Scientology Kerk Amsterdam niet direct in. Wel zegt hij dat 'deze aanklachten over 'criminele' activiteiten in het verleden vaker zijn voorgekomen maar altijd uiteindelijk afgewezen'.

Barbieux kijkt niet op van de reactie. “De reactie is niet verwonderlijk, als ze zich in hun ego geraakt voelen door deze actie van het gerecht, dan begrijp ik best dat ze zo reageren. Als je in België de instanties van scientology internationaal of nationaal aanspreekt, dan wijzen ze alle schuld van de hand. Ze blijven erbij dat ze een religieus oogmerk hebben en dat we hun activiteiten ook als zodanig moeten beschouwen en dat ze dus geen criminele activiteiten ondernemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen