New Articles28 aug '12 19:04Aangepast op 28 aug '12 22:41

Explosief mengsel in woningen Utrecht

Auteur: Mijke Hurkx

Het gaslek aan de Utrechtse Amsterdamsestraatweg is dinsdagavond nog niet geheel gedicht. De brandweer meldt dat er nog een kleine hoeveelheid gas ontsnapt.

Netbeheerder Stedin meldde eerder op de avond dat er "geen gasuitstroom meer'' was. Stedin is nog bezig met het herstel van de gasleiding. Zo'n 100 woningen en een kinderdagverblijf zijn dinsdagmiddag ontruimd vanwege het lek.

Wachten
De evacués zijn opgevangen in Sporthal Nieuw Zuilen in de nabijgelegen wijk Zuilen. Ongeveer 200 evacués zullen vermoedelijk een flink deel van de avond moeten wachten, voordat ze kunnen terugkeren naar hun woningen.

Nachtopvang
Als het gasleiding echt helemaal dicht is, moet er per woning worden gekeken of er nog gevaar is, aangezien de brandweer bij enkele voordeuren een "explosief mengsel'' had gemeten. Waar nodig moeten de woningen worden geventileerd, voordat de bewoners terug kunnen keren.

Daarom zullen zij gefaseerd terugkeren naar hun huizen. De gemeente Utrecht liet via Twitter weten dat als er mensen onverhoopt niet terug kunnen naar hun huis, er nachtopvang geregeld zal worden.

Oorzaak
Het lek werd veroorzaakt door rioolwerkzaamheden. Een eerste poging om het lek te dichten mislukte. In tweede instantie slaagde Stedin er wel in. Volgens de gemeente was er geen explosiegevaar. De gasvoorziening voor mensen in de omgeving is niet onderbroken.

De Amsterdamsestraatweg, een belangrijke verkeersader in de stad, is afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

Gerelateerde artikelen