New Articles15 aug '11 14:57

Bush sr. waarschuwde Gorbatsjov voor coup

Auteur: Thijs Baas

De voormalige Amerikaanse president George Bush waarschuwde Sovjetleider Michail Gorbatjsov in 1991, enkele weken voordat orthodoxe communisten in augustus van dat jaar een staatsgreep tegen hem probeerden te plegen, voor het dreigende onheil. Dat meldde de nu 80-jarige Gorbatsjov maandag in de krant Rossiiskaja Gazeta.

De coupplegers wilden een einde maken aan het liberaliseringsbeleid van Gorbatsjov. "Bush belde me. Hij haalde informatie van burgemeester Gavriil Popov van Moskou aan", zegt de voormalig Sovjetleider. Gorbatsjov geloofde Bush niet, omdat je "wel een idioot moest zijn" om met geweld de macht te willen grijpen in een periode van fundamentele veranderingen in de toenmalige Sovjet-Unie. "Helaas waren ze idioten" zegt Gorbatsjov.
Ontbinding Sovjet-Unie
Het interview vond plaats naar aanleiding van het feit dat het 20 jaar geleden was dat de coup plaatsvond. Gorbatsjov spreekt in de krant ook zijn teleurstelling uit over zijn onvermogen om de ontbinding van de Sovjet-Unie een halt toe te roepen. Hij hekelt het gedrag van zijn rivaal Boris Jeltsin, die frontaal de aanval inzette op de coupplegers.

Gerelateerde artikelen