New Articles5 mei '11 15:24

Bahrein blij met overeenkomst Hamas en Fatah

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Bahrein is blij met het verzoeningsakkoord tussen Fatah en Hamas. "Het Koninkrijk Bahrein is van mening dat de overeenkomst een positieve mijlpaal is in de voortang van de gezamenlijke aanpak van de Arabische landen," schrijft het donderdag in een officiële verklaring.

Het akkoord moet een eind moet maken aan een politieke verdeeldheid tussen Fatah en de Hamasbeweging.
"Deze overeenkomst is een belangrijke en historische prestatie", schrijft Bahrein. "Hopelijk is dit een echte garantie voor het behoud van de belangen en aspiraties van het Palestijnse volk en is dit een basis voor de vaststelling van een onafhankelijke staat met Al-Quds als hoofdstad."
Nauwe betrekkingen
Zowel in Bahrein als in de Palestijnse gebieden wonen veel soennitische moslims. In Bahrein worden al weken demonstraties gehouden tegen het zittende soennitische vorstenhuis Al-Khalifa, terwijl 70 procent van de bevolking sjiitisch is. Zeker duizenden opstandelingen zijn opgepakt, van hen zouden er nog tussen vijfhonderd en achthonderd vastzitten.
Foto: de Palestijnse president Mahmud Abbas, het Egyptische hoofd van de inlichtingendienst Murad Muafi en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil al-Arabi samen aan tafel na het tekenen van het akkoord woensdag in Caïro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen