New Articles8 mei '11 12:00

Doden door godsdienstgeweld Caïro

Auteur: Karin Backx

Gevechten tussen moslims en christenen in Caïro hebben zaterdag aan zeker acht mensen het leven gekost. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt.

Dat meldde de gouverneur van Giza, Ali Abdel Rahman. De twee groepen raakten slaags in het noordwestelijke district Imaba. Moslims zouden daar in de loop van de dag een koptische kerk hebben aangevallen omdat er een christelijke vrouw zou worden vastgehouden, die zich wilde bekeren tot de islam.
Militaire politie
De militaire politie vormde een cordon rond de kerk om te voorkomen dat de boze menigte opnieuw zou aanvallen. Ze vuurden waarschuwingsschoten af om het heen en weer gooien van stenen te stoppen. Een betoger gooide een brandbom in een woning, die daardoor in vlammen opging. Ook een kerk brandde af.
Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is koptisch. De christenen stellen dat zij al jarenlang worden achtergesteld ten opzichte van moslims. De spanningen tussen de twee groepen zijn de laatste maanden hoog opgelopen.
Zware straffen
De militaire machthebbers in Egypte waarschuwden eerder deze week voor zware straffen voor eenieder die oproept tot sektarisch geweld, in de hoop het tij te keren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen