New Articles3 jun '11 08:41Aangepast op 3 jun '11 09:15

Russische ban catastrofe voor telers

Auteur: Jorn Lucas

Rusland heft het verbod op het invoeren van verse groente niet op. Die ban op groente en fruit is een catastrofe voor Nederlandse telers - zegt Martin de Vries is directeur van Univeg - één van de grootste exporteurs van groenten en fruit.

De Europese Commissie wil dat Rusland het importverbod van verse groenten uit de EU meteen opheft. Ze heeft dat donderdag aan Moskou laten weten. Ze beschouwt de maatregel als "buiten proportie".
Komkommers vrijgepleit
Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) heeft de Russische regering schriftelijk gemeld dat uit testresultaten van Spanje en Duitsland blijkt dat komkommers niet de bron vormen van de EHEC-besmetting. Ook schrijft hij dat de besmetting voornamelijk beperkt blijft tot het noorden van Duitsland en dat de Europese Commissie haar waarschuwing voor Spaanse komkommers heeft ingetrokken.
Dalli onderstreept verder dat de EU al haar handelspartners, waaronder Rusland, steeds volledig op de hoogte heeft gehouden van de ontwikkelingen rond de EHEC-uitbraak en van plan is dat te blijven doen.
Ramp voor Nederlandse telers
Staatssecretaris Bleker (Landbouw) maakt zich grote zorgen over de Russische ban op groente. Ongeveer vijftig Nederlandse bedrijven dreigen acuut in grote problemen te raken. Martin de Vries van Univeg Benelux, een topvijf-exporteur van groenten en fruit, noemt de situatie dramatisch. De vraag naar Nederlandse tomaten in Duitsland is volgens hem tot bijna nul gereduceerd. Univeg levert vooral aan de Duitse retail. Volgens hem krimpen de verkopen in Nederland ook.
De klap komt hard aan in de sector. De tomaat is veruit het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse tuinbouw. Alleen al naar Duitsland gaat het om een exportwaarde van bijna € 700 mln per jaar, drie keer zoveel als bij de komkommers.
Trostomaten voor 8 cent per kilo, in plaats van 70 cent
Het wegvallen van de export naar Duitsland en nu ook Rusland leidt tot dumping op andere Europese markten. Voor trostomaten - die doorgaans minimaal € 0,70 per kilo kosten - wordt momenteel niet meer betaald dan acht tot negen cent. Voor andere tomatensoorten wordt nog maar enkele centen per kilo betaald. De exporteurs houden rekening met het weggooien van tomaten, zoals dat ook met komkommers gebeurt.
Gerenommeerde exporteurs zoals Haluco, Valstar Holland, Frankort & Koning en Univeg bevestigen de plotselinge omslag in de markt. Commercieel directeur Johan Hensen van Haluco spreekt van een unieke situatie. 'Ik heb dit in 30 jaar nog nooit meegemaakt.' Zijn bedrijf, dat een marktaandeel claimt van 11% in de tomatenexport, probeert de tomaten nu in Polen en Tsjechië af te zetten. Maar die markten raken snel verzadigd.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen