New Articles19 mei '11 19:05Aangepast op 19 mei '11 20:10

Obama: situatie in Midden-Oosten onhoudbaar (update)

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het voortdurende conflict tussen Israël en de Palestijnen is niet houdbaar. Er moet een oplossing komen, gebaseerd op de voorstellen die al in 1967 zijn gedaan. Dat vergt volgens Obama 'dappere maatregelen' van Israël.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vandaag in een toespraak over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
'Dappere maatregelen'
Volgens hem moet de Israëlische regering "dappere maatregelen'' nemen om het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen. De Palestijnen dienen het bestaansrecht van Israël te erkennen en geweld tegen dat land af te zweren.
'Erkenning niet via Verenigde Naties'
Volgens Obama zal het geen nut hebben voor de Palestijnen om bij de Verenigde Naties te streven naar erkenning van een Palestijnse staat. Ook zei hij dat de droom van een Joodse en democratische staat niet vervuld kan worden als de huidige bezetting van Palestijnse gebieden wordt voortgezet.
Ontmoeting op de agenda
De komende dagen zal blijken of Obama's betoog in goede aarde valt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu brengt een bezoek aan de Verenigde Staten en vrijdag staat een ontmoeting gepland met Obama. Dinsdag geeft Netanyahu een toespraak in het Huis van Afgevaardigden.
Hamas wil concrete stappen
Hamas, de strengislamitische Palestijnse beweging die de baas is in de Gazastrook, reageerde negatief op de toespraak van Obama. Hamas wil "concrete stappen, geen slogans'' van de Amerikaanse president.

Gerelateerde artikelen