New Articles4 mei '11 10:21Aangepast op 4 mei '11 10:55

Historisch Museum naar Soestdijk

Auteur: Jorn Lucas

Het Nationaal Historisch Museum wil zijn intrek nemen in Paleis Soestdijk. Een groep van vijftien prominente historici pleiten daarvoor nadat plannen voor een futuristisch pand in Arnhem sneuvelde. Het NHM omarmt de plannen nu.

De hoogleraren pleiten voor het behoud van het Historisch Museum en roepen op Paleis Soestdijk beschikbaar te stellen als locatie voor het museum. Zij zijn bang dat het museum als gevolg van de huidige bezuinigingen kan verdwijnen.
Pandloos
Het museum heeft geen eigen pand. Het kabinet zag vorig jaar af van de plannen voor nieuwbouw naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Het NHM organiseert wel reizende exposities.
Sinds het overlijden van prins Bernhard, eind 2004, staat paleis Soestdijk leeg. Het gebouw werd op 30 november 2006 overgedragen aan de Staat. Sinds die tijd vinden er rondleidingen plaats en trekt Soestdijk een half miljoen bezoekers per jaar.
De Rijksgebouwendienst zoekt naar een definitieve bestemming. Daarover moet voor 1 januari een beslissing worden genomen. Het besluit hangt af van de bijdrage van de overheid aan de restauratie, de renovatie, het beheer en het onderhoud van de gebouwen en het landgoed. De totale kosten daarvan worden hoger geschat dan 100 miljoen euro.
Snel intrek
Schilp zou liefst volgend jaar al zijn intrek nemen in het paleis in de gemeente Baarn. ,,Het zou goed zijn voor het paleis en voor ons museum. De locatie spreekt tot de verbeelding en we denken dat zowel bezoekers als sponsors hier geld voor overhebben.’’ Het NHM zou het paleis tijdens de restauratie gewoon toegankelijk willen laten voor publiek. ,,De werkzaamheden zouden in fases kunnen worden uitgevoerd’’, aldus Schilp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen