New Articles7 mrt '11 07:14Aangepast op 7 mrt '11 09:28

Journalist bedreigde diersoort in China

Auteur: Edme Koorstra

De Chinese autoriteiten zijn bijzonder nerveus dat er slecht nieuws naar buiten komt tijdens het Nationale Volkscongres.

In de Chinese hoofdstad Peking zijn drie duizend volksvertegenwoordigers bij elkaar gekomen voor het jaarlijkse Nationale Volkscongres. Daarbij kan de Chinese regering geen slecht nieuws gebruiken, dus journalisten worden extra goed in de gaten gehouden.
Eerst toestemming
Alle journalisten in het land moeten eerst toestemming krijgen van de overheid om aan nieuwsgaring te kunnen doen. En die toestemming wordt praktisch nooit gegeven. Zeker nu het Volkscongres van start is gegaan, hebben journalisten moeite hun werk te doen.
Er zijn al een paar buitenlandse journalisten opgepakt, omdat ze burgers zouden hebben opgestookt tegen het regime. Onze verslaggever in China, Marije Vlaskamp, heeft de autoriteiten nog nooit zo nerveus gezien.
Luister naar haar verhaal via de knop rechts van dit artikel.
Op het Nationale Volkscongres zei de Chinese premier Wen Jiabao dat China voor sociale stabiliteit moet zorgen door de inflatie en de corruptie te beteugelen. De premier noemde het "een prioriteit is om de prijzen stabiel te houden''. De ongelijke economische ontwikkeling is volgens Wen Jiabao "een ernstig probleem''. Hij erkende dat er veel frustratie en afgunst leeft als gevolg van de ongelijkheid.
De regering ,,heeft fundamentele problemen waar de massa mee kampt nog steeds niet opgelost, zoals de hoge prijzen, de voedselveiligheid en de corruptie'', aldus Wen Jiabao. De economie moet minder snel groeien met rond de 7,5 procent per jaar.
Kleine demonstraties
Rond de opening van de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres hebben enkele mensen in het centrum van Peking gedemonstreerd. Aan de rand van het Plein van de Hemelse Vrede zijn minstens drie mannen en een vrouw gearresteerd. Een man uit dit groepje droeg een plakkaat waarop geschreven stond: de communistische partij moet aftreden.
Bij een ander incident probeerden twee mannen en twee vrouwen door een versperring van de politie te breken om op het plein te komen. Daarbij hield een vrouw een papier omhoog, maar de politie greep zo snel in dat ooggetuigen haar boodschap is ontgaan. Het gaat mogelijk om mensen die een verzoekschrift wilden overhandigen aan parlementariërs.
Bezorgd over protesten tegen het regime
De regerende communistische partij is bezorgd over mogelijke imitaties van protesten tegen de regering zoals in Noord-Afrika. Een spreekbuis van de partij, het Pekings Dagblad, heeft zaterdag in een commentaar gewaarschuwd dat ,,bedreiging van de door de partij verworven stabiliteit tot rampen kan leiden''.
De verscherpte veiligheidsmaatregelen worden niet verslapt, aldus de schrijver. ,,Want iedereen weet dat stabiliteit een zegen is en chaos een catastrofe.'' De laatste tijd is extra hard opgetreden tegen kritiek op de staat en tegen dissidenten, de censuur is verscherpt en buitenlandse correspondenten kregen meer beperkingen opgelegd.
Volkscongres beslist over koers
Het Volkscongres in de Grote Hal van het Volk, ten westen van het Plein van de Hemelse Vrede, brengt bijna drieduizend volksvertegenwoordigers tien dagen lang bijeen. Ze buigen zich over de koers van de volksrepubliek in de komende vijf jaren. Het congres heeft slechts beperkte macht in verhouding tot de Communistische Partij van China.
De afgevaardigden op het congres zijn geselecteerd uit regionale en plaatselijke besturen en parlementen, beroepsgroepen, etnische minderheden en de strijdkrachten. Buiten het congres treedt een comité van ruim 150 leden namens het Volkscongres op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen