New Articles13 mrt '11 12:08

Israël akkoord met huizenbouw westoever

Auteur: Harmen Simon Teunis

De woningen moeten komen in Gush Etzion, Maale Adumim, Ariel en Kiryat Sefer. Dat zijn nu al de grootste nederzettingen in het bezette gebied.

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van honderden huizen voor Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldde premier Benjamin Netanyahu zondag. De woningen moeten komen in Gush Etzion, Maale Adumim, Ariel en Kiryat Sefer. Dat zijn nu al de grootste nederzettingen in het bezette gebied. Netanyahu gaf geen exact aantal van de nog te bouwen woningen. De krant Haaretz stelt dat het gaat om vijfhonderd panden.
Familie omgebracht
Het besluit kwam kort na de moord op een Israëlisch gezin in Itamar, een nederzetting op de westoever. Een vader, moeder en drie kinderen werden in hun bedden omgebracht met messteken. Volgens de politie is een aantal Palestijnen verantwoordelijk voor het bloedbad. Er is nog niemand opgepakt.
Bouw is omstreden
De bouw op de Westelijke Jordaanoever is omstreden. Het vormt één van de grootste drempels voor overleg tussen de Palestijnen en Israël. De vredesgesprekken liggen stil sinds Netanyahu in november weigerde een bouwstop voor het gebied te verlengen.
Reactie Palestijnen
De Palestijnen reageerden dan ook geagiteerd op het Israëlische besluit. Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmud Abbas sprak van ,,een fout'', die zeer waarschijnlijk ,,grote problemen'' gaat opleveren. Ook de Palestijnse autoriteit veroordeelde de beslissing.
Bezetting sinds 1967
Israël bezette de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Enkele maanden later begon de bouw van nederzettingen in het gebied. Nu wonen er inmiddels ongeveer 500.000 kolonisten te midden van 2,5 miljoen Palestijnen. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn de nederzettingen in strijd met het volkenrecht en dus illegaal.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen