New Articles2 mei '11 13:56

Olieprijs daalt na dood Bin Laden

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De olieprijs ging maandag omlaag op het nieuws dat terroristenleider Osama bin Laden is gedood. Ook de prijzen van goud en zilver, vaak gezien als veilige beleggingen, gingen omlaag.

Een deel van de geopolitieke risico's is terug te voeren op al-Qaeda, zegt grondstoffenanalist Jeremy Friesen van Société Générale.
Mogelijk nemen de risicopremies op de olieprijs, gerelateerd aan de oorlog in Libië, de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, nu af.
Ruwe vat olie
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde maandag tijdens de middaghandel met 1,8 procent tot 111,87 dollar. Een vat Brent noteerde 123,53 dollar, een daling van 1,9 procent. Vorige maand klom de prijs van Brent nog tot boven de 127 dollar, het hoogste niveau in 32 maanden.
Goud
De prijs van goud (per troy ounce) daalde tot 1540 dollar. Zilver, dat vorige week nog een nieuw record bereikte, ging 10 procent omlaag.
Terreurdreiging
Economen waarschuwden maandag dat de dood van Bin Laden voor de korte termijn gewelddadige reacties van al-Qaeda kan uitlokken. Maar zij achten het onwaarschijnlijk dat het terroristennetwerk er in slaagt om de olieleveranties plat te leggen.
Thorbjørn Bak Jensen van Global Risk Management denkt dat de scherpe oliedaling iets tijdelijks is. "Fundamenteel gezien ligt er eigenlijk niets nieuws op tafel. Misschien is het een goed idee om de risico's van een stijgende olieprijs nu af te dekken'', denkt de analist.
Eerdere trend
Overigens werd de daling van de olieprijs al voor het nieuws van Bin Laden ingezet. Dat gebeurde nadat bekend werd dat een zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, Saif al-Arab, is omgekomen door een luchtaanval van de NAVO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen