New Articles9 mrt '11 07:27

Palingvissers binnenkort werkeloos

Auteur: Edme Koorstra

Bijna een derde van de palingvissers in Nederland zit straks zonder werk, als het ligt aan staatssecretaris Bleker. In grote delen van onze wateren zit namelijk te veel dioxine en andere giftige stoffen. De vis is hierdoor niet geschikt voor consumptie.

Dioxinepaling is straks verleden tijd, tot verdriet van de vissers. Per 1 april verbiedt staatssecretaris Bleker van Visserij de vangst van paling in met dioxine vervuilde wateren. Het verbod treft ongeveer 85 vissers die in de vervuilde gebieden ook niet meer mogen vissen op de wolhandkrab.
Niet op bord van consument
Bleker wil een vangstverbod om te voorkomen dat de met dioxine vervuilde paling in de handel komt en op het bord van de consument belandt. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken. Hoewel van enkele risicogebieden, zoals de Biesbosch, bekend was dat daar dioxinepaling werd gevangen, bleven vissers er paling opvissen. Het verbod maakt daar nu een einde aan.
Niet alleen in rivieren en Biesbosch
Het verbod geldt op advies van onderzoekers voor een groter gebied dan alleen de rivieren en Biesbosch die aanvankelijk als risicovol werden aangemerkt. In de jaren '80 nam de vervuiling van wateren door pcb's en dioxines af, maar in de jaren '90 stopte die daling. Bleker meldt de Kamer dat hij de situatie op de voet volgt. Als de situatie in de gebieden met een vangstverbod verbetert, past hij de maatregelen aan. Maar hij verwacht niet dat dat op korte termijn gebeurt.
Neveninkomsten door bijvangst
Palingvissers voelen ook de effecten van het vangstverbod op wolhandkrab. De wolhandkrab is eigenlijk bijvangst, maar omdat het een delicatesse is in de Chinese en Vietnamese keuken, is het een aantrekkelijke bron van neveninkomsten geworden voor de vissers.

Gerelateerde artikelen