New Articles8 mrt '11 14:08

Autobusiness op crashkoers

Auteur: Jorn Lucas

Binnen 15 jaar staan 300 duizend banen in de Europese auto-industrie op de tocht. Uit onderzoek blijkt dat de productie en verkoop van auto’s naar Azië zal verschuiven. Daar komt bij dat in Europa en in Amerika een groot tekort is aan geschoolde arbeidskrachten.

Dat is de uitkomst van een onderzoek door Roland Berger Strategy Consultants waar het FD en het vakblad Automotive over schrijven.
"De vooruitzichten voor de Europese auto-industrie zijn hiermee zorgelijk te noemen", zegt René Seyger, partner bij Roland Berger in Nederland. Maar er zijn gelukkig ook positieve zaken die uit het onderzoek naar voren komen.
Meer auto's
De verwachting is dat door de groeiende bevolking en toenemende welvaart, wereldwijd het autobezit zal toenemen. In Noord-Amerika en Europa ligt het groepercentage tussen de 0,2% en 4%. In landen als Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) is deze groei volgens de onderzoekers met tussen de 4% en 36% veel sterker.
Een andere trend die al langer merklbaar is, is de toenemende vraag naar goedkopere en kleinere auto’s. Deze ontwikkeling doet zich nu al sterk voor in Europa, maar zal in Azië en de Verenigde Staten ook steeds meer merkbaar worden.
Elektrisch
Uit het rapport blijkt daarnaast dat in 2025 één op de twee auto’s volledig of gedeeltelijk elektrisch zal worden aangedreven. In het meest gunstige scenario nemen elektrische voertuigen in 2025 10% van de verkoop in beslag. Verbrandingsmotoren hebben dan nog steeds een aandeel van 50% en hybride voertuigen beslaan 40% van de verkoop. Daarnaast zullen in 2025 veel voertuigen permanent internet hebben.

Gerelateerde artikelen