New Articles13 jun '11 12:49

Ganzen: wel of niet afschieten?

Auteur: Karin Backx

24 Dierenbeschermingsorganisaties vinden dat ganzen niet mogen worden afgeschoten. Dat schrijven ze maandag in een brief aan staatssecretaris Henk Bleker. Eind mei bereikten zeven organisaties, waaronder de Vogelbescherming en Natuurmonumenten nog een akkoord over het afschieten van 100.000 ganzen.

Om de grootschalige overlast van ganzen in Nederland te verminderen bereikten eind mei zeven organisaties, de Ganzen-7 genaamd, een akkoord om 100.000 ganzen af te schieten.
Schade aan natuur
De zeven organisaties vinden dat er op dit moment veel te veel ganzen in Nederland zijn. De vogels veroorzaken overlast voor boeren, brengen schade toe aan de natuur en bedreigen de veiligheid rond vliegvelden. Aan het eind van het broedseizoen leven er ongeveer 280.000 ganzen. De Ganzen-7 wil dat aantal in vijf jaar tijd terugbrengen tot maximaal 100.000.
Negatief imago
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, die ook bij de overleggen betrokken was, trok zich terug uit angst voor een negatief imago.
Coalitie DierenwelzijnsOrganisaties Nederland (CDON), waar onder meer Milieudefensie en Stichting de Faunabescherming bij zijn aangesloten, laat nu weten afschieten geen optie te vinden.
Bal bij Bleker
De bal ligt nu bij staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en innovatie), die het verdere akkoord met provincies moet uitwerken.

Gerelateerde artikelen