New Articles10 mrt '11 20:07

Stopheling.nl lijkt vooral een moreel appel

Auteur: Harmen Simon Teunis

Om de handel in gejatte spullen tegen te gaan, moet iedereen de serienummers van z'n apparaten gaan noteren. Althans, dat Is het vriendelijke verzoek van de politie, het OM en de detailhandel.

Een mooie flatscreen voor weinig. Wie kent de advertenties op internetsites niet? Maar hoe weet je of het geen gestolen flatscreen is? De site stopheling.nl moet de consument een antwoord gaan geven. Voer daar het serienummer van het apparaat in, en je weet of het is gejat of niet. Met de site willen politie, Openbaar Ministerie en de detailhandel heling te lijf gaan.
Maandelijks 2500 spullen aangeboden op internet
Hoe groot de markt is van gestolen goederen die te koop worden aangeboden is onduidelijk. Staatssecretaris Fred Teevens houdt het erop dat er maandelijks 2500 spullen op internet worden gezet waarbij het mogelijk om heling gaat. Teeven weet niet precies hoe je er nou achter komt of iets gestolen is of niet. "Dat weet je nooit. Niemand weet honderd procent zeker of hetgeen je via internet koopt zuivere koffie is. Je moet wel kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding. Dat geeft een behoorlijke indicatie of er iets mee aan de hand is of niet."
Beroep op eigen verantwoordelijkheid
Staatssectratis Fred Teeven van Justitie vindt het initiatief meer dan alleen een moreel appel. "Ik vind dat het een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Als je niet hebt gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding of als je het serienummer niet hebt nagetrokken op stopheling.nl kun je je niet zo heel makkelijk bij de politie verschuilen. Dan wordt het wel wat lastiger om te zeggen dat je niet betrokken bent geweest bij heling."

Gerelateerde artikelen