New Articles4 mrt '11 10:11Aangepast op 4 mrt '11 11:58

Tussenstand: optimisme op de Europese beurzen

Auteur: Marjolein Niestadt

Optimisme over het economisch herstel in de Verenigde Staten overheerste vrijdag de Europese beurshandel. Zorgen over de onrust in het Midden-Oosten en de hoge olieprijs werden even naar de achtergrond gedrukt.

,,Het is opvallend dat het herstel doorzet, alles wordt momenteel positief uitgelegd'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index noteerde aan het eind van de ochtend een winst van 0,7 procent tot 370,27 punten. De MidKap-index van het middensegment steeg 0,7 procent tot 649,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,9 procent omhoog.

Euforie op Wall Street
Donderdag heerste op Wall Street al een euforische stemming door diverse gunstige berichten over de economie. Beleggers anticiperen bovendien op een gunstig banenrapport dat in de loop van de vrijdagmiddag naar buiten komt. Het aantal banen zal volgens door Reuters geraadpleegde economen in februari zijn toegenomen met 185.000.

,,Op de uitspraken van Trichet donderdag wordt op de aandelenmarkt nauwelijks gereageerd'', zei Smit met enige verbazing. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) hintte donderdag op een verhoging van de rente in april om de oplopende inflatie te bestrijden. Normaal gesproken leidt een renteverhoging tot lagere aandelenkoersen, omdat dit een rem zet op de economische groei.

,,Je zag wel een reactie op de obligatiemarkten, maar op de aandelenmarkten werd het door sommigen zelfs positief uitgelegd, omdat het betekent dat de economie een renteverhoging aankan'', zei Smit.

Onrust in Midden-Oosten
De onrust in het Midden-Oosten verdween naar de achtergrond, hoewel het volgens Smit elk moment weer het sentiment kan gaan beheersen. Gevechten in Libië intensiveerden vrijdag verder, terwijl het ook in andere Arabische landen onrustig bleef. Vrijdag liep de Amerikaanse olieprijs met 0,6 procent op tot 102,56 dollar per vat.

SBM Offshore
In de AEX-index ging de dienstverlener aan de olie-en gasindustrie SBM Offshore aan de leiding met een plus van 6,1 procent. De vierdekwartaalcijfers die het bedrijf vrijdagochtend naar buiten bracht, waren beter dan verwacht.

ING en Aegon scoren goed
De financiële fondsen ING en Aegon deden het goed met plussen van rond de 2 procent. Ze profiteerden mee van de gunstige cijfers van ABN Amro, aldus Smit.

ASML verliest
Chipmachinefabrikant ASML was in de AEX één van de grootste verliezers met een min van 0,8 procent. ,,Na de stijgingen van de afgelopen tijd, zijn er momenteel wat verkoopsignaaltjes'', zei Smit.

USG People, Brunel
Ook uitzender USG People en detacheerder Brunel, beiden genoteerd aan de MidKap, waren vrijdag optimistisch gestemd bij de publicatie van hun vierdekwartaalcijfers, dankzij een breed herstel in hun sector. Brunel won 5,8 procent, USG steeg 1,2 procent.

Euro
De euro was vrijdagochtend 1,3975 dollar waard tegen 1,3940 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag.

Gerelateerde artikelen