New Articles25 feb '11 14:33Aangepast op 25 feb '11 15:33

OM vervolgt Geert Wilders

Auteur: Pieter van den Akker

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat PVV-politicus Geert Wilders toch vervolgen voor anti-islamitische uitspraken die hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Het OM doet dat op last van het gerechtshof in Amsterdam, dat op 21 januari 2009 hiertoe besluit.

Wilders zelf is totaal verrast door het besluit. ,,Dit is een hele zwarte dag voor mij en voor de vrijheid van meningsuiting. Ik ben erdoor aangeslagen'', zegt hij in een eerste reactie. Wilders noemt het besluit van het gerechtshof in Amsterdam een ,,aanslag op de vrijheid van meningsuiting''.
Het Tweede Kamerlid moet vervolgd worden voor discriminatie, aanzetten tot haat en het beledigen van groepen mensen. Daarnaast moet de strafrechter oordelen over de vergelijking die de politicus trok tussen de islam en het nazisme. Eerder had het OM aangegeven niks strafbaars te zien in Wilders' uitspraken in de Volkskrant, in een column en in de film Fitna.
Opgetogen
Personen die zich bij het gerechtshof in Amsterdam hadden beklaagd over het uitblijven van vervolging van Geert Wilders, zijn blij met de beslissing van het hof. Advocaat Gerard Spong noemt het goed dat het hof een ,,duidelijke grens'' heeft gesteld aan het recht op de vrijheid van meningsuiting. Advocate Els Lucas zegt ,,opgetogen'' te zijn.

Gerelateerde artikelen