New Articles25 feb '11 13:41Aangepast op 25 feb '11 15:27

Getuige Jansen niet onder druk gezet

Auteur: Pieter van den Akker

Raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam, heeft arabist Hans Jansen, getuige in de strafzaak tegen Geert Wilders, niet onder druk gezet. Dat concludeert de rijksrecherche na onderzoek, zo maakt het Openbaar Ministerie in Den Haag op 3 februari dit jaar bekend.

Jansen (op de foto tweede van links) maakte in oktober bekend dat Schalken hem ervan had geprobeerd te overtuigen dat het de juiste beslissing was om Wilders te vervolgen. Schalken is een van de rechters die aan deze beslissing heeft meegeschreven. Wilders bestempelde het gedrag van Schalken als ,,maffiapraktijken''.
Het OM meent dat de ,,conclusie van het feitenonderzoek is dat niets gebleken is van enige verdenking van een door de raadsheer gepleegd strafbaar feit. Hij heeft geen druk uitgeoefend op de heer Jansen en heeft ook het geheim van de raadkamer niet geschonden.'' Getuige Jansen heeft zelf ook steeds gezegd dat hij zich niet onder druk gezet voelde of beïnvloed.
Diner
De rijksrecherche heeft vier mensen ondervraagd die aanwezig waren bij het diner bij Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. Daar is gesproken over de strafzaak tegen de PVV-leider, maar er is geen druk uitgeoefend op Jansen, aldus het onderzoek. De getuige is dan ook niet belemmerd in zijn vrijheid om een verklaring af te leggen bij de onderzoeksrechter enkele dagen na het etentje.
Ambtsgeheim
Schalken is ook niet over de schreef gegaan door te vertellen hoe de beslissing over de vervolging van Wilders tot stand is gekomen - hij heeft het zogenoemde geheim van de raadkamer niet geschonden. ,,Er is tijdens het diner gesproken over de beschikking van het gerechtshof om Wilders te vervolgen, maar de raadsheer heeft geargumenteerd aan de hand van de openbaar gepubliceerde beschikking. Er is geen sprake geweest van het schenden van zijn ambtsgeheim.''

Gerelateerde artikelen