New Articles25 feb '11 13:41Aangepast op 25 feb '11 15:25

Proces moet helemaal over

Auteur: Pieter van den Akker

Het proces tegen PVV-voorman Geert Wilders moet opnieuw. Wilders wraakt vrijdag 22 oktober 2010 met succes de rechtbank in Amsterdam. Drie andere rechters zullen de hele zaak van voren af aan moeten behandelen.

De wrakingskamer wijst het verzoek toe, omdat het niet te begrijpen is dat de rechtbank arabist Hans Jansen niet opnieuw als getuige wilde laten horen.
De wrakingskamer is het met Moszkowicz eens dat uitstel van de beslissing over het getuigenverhoor moet worden aangemerkt als een afwijzing. De rechtbank had gezegd de getuige misschien op een later tijdstip te zullen horen en er dan het onderzoek voor te heropenen. Moszkowicz kon daar niet mee leven, omdat hem op die manier mogelijk de pas werd afgesneden voor een heel belangrijk verweer, zo betoogt hij.
Ophef na etentje
Advocaat Moszkowicz wilde Jansen nogmaals horen naar aanleiding van verhalen in dagblad De Pers en in PowNews. Deze verhalen gingen over een diner waarbij zowel getuige-deskundige Jansen als Tom Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse hof, hadden aangezeten. Schalken was een van de raadsheren die het Openbaar Ministerie hebben bevolen Wilders te vervolgen. Het diner vond drie dagen voor het verhoor van Jansen in de zaak-Wilders plaats. Schalken zou het gesprek aan tafel telkens op de zaak-Wilders hebben gebracht.

Gerelateerde artikelen