New Articles25 feb '11 16:16Aangepast op 26 feb '11 11:51

Woensdag 16 februari

Auteur: bnr Administrator

Het blijft gissen naar het vermogen van Farao Mubarak

Hoe kwam Hosni Mubarak aan een vermogen van vele miljarden? De gemiddelde Egyptenaar verdient 1.600 euro per jaar. Farao Mubarak zat, zogezegd, ruim boven de Balkenendenorm, met een vermogen waarover de wildste schattingen de ronde doen – van 70 miljard dollar (volgens sommige media uit de Arabische wereld), tot ergens tussen de twee en drie miljard, waarop de New York Times het houdt.

De Montreal Gazette spreekt over ruim vijf miljard, en komt met een pikant stukje journalistiek speurwerk. Volgens deze Canadese krant traineerde Mubarak zijn onvermijdelijke politieke einde omdat hij tijd nodig had om zijn vermogen weg te sluizen. Daarmee zou hij 18 dagen lang zijn bezig geweest.

Zwitserland, dat op bancair gebied doorgaans niet wordt geteisterd door al te ernstige scrupules, heeft alvast tegoeden van Mubarak en consorten bevroren. De Zwitsers hebben Groot-Brittannie gevaagd hetzelfde te doen, want klaarblijkelijk staat – of stond – heel veel geld van Mubarak op Britse rekeningen. Londen heeft daar wel oren naar, maar zegt dat daarvoor een formeel verzoek van de nieuwe Egyptische regering nodig is, of een besluit van de Europese Unie, of een besluit van de Verenigde Naties. Tegen 43 familieleden en relaties van Mubarak in het Verenigd Koninkrijk loopt inmiddels wel al een onderzoek.

Terug naar de vraag: hoe komt Mubarak aan dat kolossale kapitaal? De New York Times heeft het onderzocht. De grootste inkomstenbron kwam uit de privatisering van voormalige Egyptische staatsbedrijven. Voor de olie-industrie, landbouw, banken en grote ondernemingen verliep die privatisering via banken in Egypte en in het buitenland – onder andere Engeland, Cyprus en Zwitserland – waarin Mubarak een stevig belang had. Dat verwierf hij via familieleden en relaties onder leiding van zijn zoon Gamal, die daarvoor een investeringsmaatschappij opzette. Geen enkele transactie kon buiten Mubarak en zijn kliek om worden geregeld.

Het zal nog een hele klus worden om deze ingewikkelde puzzel van corruptie juridisch op te lossen. Maar zeker is dat er spoedig een heel stel kleine jongetjes zal opstaan en uit volle borst zal roepen: de farao heeft geen kleren aan.

hammelburg@bnr.nl

Gerelateerde artikelen