New Articles22 mei '11 18:41

Ramptoerist niet welkom bij IJslandse vulkaan

Auteur: Pieter van den Akker

De autoriteiten in IJsland hebben mensen opgeroepen niet naar de vulkaan Grimsvötn te komen kijken. Het is nog te gevaarlijk in de omgeving en bovendien is het zicht slecht door de enorme hoeveelheden as. "Het is pikdonker buiten. Je zou bijna niet zeggen dat het gewoon dag is'', aldus Bjorgvin Hardarsson, een boer die nabij de Grimsvötn woont.

IJsland heeft zondag de luchthavens in het land gesloten en alle binnenlandse vluchten geannuleerd wegens de uitbarsting van de vulkaan zaterdag. Ook een vlucht van Schiphol naar Reykjavik bleef aan de grond.
As stijgt tot 20 kilometer hoogte
De Grimsvötn in het zuidoosten van IJsland kwam zaterdagavond tot uitbarsting en stootte ook zondag nog rook en as uit, tot een hoogte van wel 20 kilometer. De omgeving van de vuurspuwende vulkaan is bedekt met een laag as, die voor omwonenden een flink probleem veroorzaakt. De enige rondweg van het land is gedeeltelijk onbegaanbaar en daardoor moet soms wel 1000 kilometer worden omgereden om op de plek van bestemming te komen.
Ooggetuigeverslag van Nederlandse kroegbaas
De Nederlandse kroegbaas Henk Hoogland woont in het stadje Reykholt, in de buurt  van de vulkaan. Hij zag de lucht letterlijk van kleur verschieten en zijn huis ligt inmiddels onder de as. Klik op de button rechts om te luisteren naar Henk Hoogland.
De IJslandse geofysicus Magnus Tumi Gudmundsson is zondagochtend in een klein vliegtuigje over de vulkaan gevlogen om de situatie in kaart te brengen, zo meldden lokale media. Volgens de expert is de uitbarsting alweer minder intens dan zaterdag. Hij verwacht dat de aswolk binnen enkele dagen aanzienlijk in omvang zal afnemen.

Gerelateerde artikelen