New Articles25 feb '11 13:41Aangepast op 25 feb '11 15:23

Proces Wilders kent rommelige start

Auteur: Pieter van den Akker

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders begint op 20 januari 2010. De rechtbank in Amsterdam houdt een zogenoemde regiezitting.

Een groot deel van de fractie van de PVV zit op de publieke tribune, ter ondersteuning van de politiek leider. De politicus zelf is zich van geen kwaad bewust. ,,Ik heb niets fout gedaan." Hij vindt dat ,,de waarheid'' over de islam moet kunnen worden gezegd. Ook als die pijnlijk en onwelgevallig voor bepaalde mensen is, meent Wilders.
Wilders' advocaat Bram Moszkowicz stelt meteen dat de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd is om het proces tegen PVV-leider Geert Wilders te voeren. Wilders werkt en woont in Den Haag. Daarom zou de zaak door de rechtbank in Den Haag moeten worden behandeld, meent Moszkowicz.
De verdachte uitingen zijn in de visie van de advocaat ook nog eens, in ieder geval gedeeltelijk, in de regio Den Haag gedaan en verder in media die in het hele land verschijnen. ,,Wat is de aanknoping met Amsterdam?''
OM is ontvankelijk
Verder betoogt Moszkowicz dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. De aanklagende instantie heeft op dit moment niet het recht om Wilders te vervolgen, omdat in de ogen van de advocaat het hof het OM niet had mogen bevelen om de parlementariër aan te klagen bij de rechtbank.
Enkele dagen later maakt de rechtbank bekend zich bevoegd te achten de strafzaak te voeren. Ook vinden de rechters dat het Openbaar Ministerie bevoegd is om de politicus te vervolgen. Wilders is namelijk niet immuun voor wat hij buiten de vergadering van het parlement zegt.
Hoofdschuddend
De rechtbank wijst het verzoek van Wilders om rechtsgeleerden als getuige-deskundige te horen af. De rechters zeggen dat de PVV-voorman alle kans krijgt om te vertellen of hij het eens is met de meningen van de geleerden. Daarvoor hoeven ze in de visie van de rechtbank niet gehoord te worden. Wilders hoort de beslissingen van de rechtbank in Amsterdam hoofdschuddend aan. Wel worden er drie van de acht door Wilders gevraagde islamgeleerden ondervraagd over hun visie op de zaak. Onder hen bevindt zich arabist Hans Jansen. De PVV-leider stelt dat zij kunnen bevestigen dat hij de waarheid over de islam spreekt.

Gerelateerde artikelen