New Articles8 mrt '11 06:24

Eigenwijze Russen aangepakt

Auteur: Edme Koorstra

Vorige week schonden Russische straaljagerpiloten het Nederlandse luchtruim, voor de tweede keer in korte tijd. Hoe houdt het Nederlandse leger het luchtruim veilig?

De koude oorlog is allang voorbij, maar voor de Nederlandse luchtmacht is het toch schrikken als Russische straaljagerpiloten onaangekondigd over Nederlands gebied vliegen. Vorige week gebeurde het voor de tweede keer in een paar maanden tijd. F16-piloten vlogen er op af om de Russen netjes naar buiten te helpen.
Twee Bears onderschept
De Twee Nederlandse gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Leeuwarden onderschepten twee Russische vliegtuigen, die het Nederlands NAVO-luchtruim waren binnenvlogen zonder hun identiteit bekend te maken.
Deense vliegtuigen hielden de Russische Bear T95’s al in de gaten. Bij de grens van het gebied waar Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk voor is, zetten de Nederlandse F-16's de achtervolging in. De Russische vliegtuigen vlogen ten noordwesten van Leeuwarden richting Engeland, waarna de Britse luchtmacht de begeleiding overnam.
24 uur per dag paraat
Het komt vaker voor dat Russische militaire toestellen zonder zich te identificeren boven het zogenoemde verantwoordelijkheidsgebied van Nederland vliegen. De gevechtsvliegtuigen zijn 24 uur per dag paraat om het luchtruim boven Nederland te verdedigen. Bij een melding van een onbekend vliegtuig gaan ze binnen enkele minuten de lucht in om de indringer te onderscheppen. De opdrachten daarvoor worden door de NAVO gegeven aan het militair centrum voor verkeer en gevechtsleiding Nieuw Millingen.

Gerelateerde artikelen