New Articles10 mrt '11 07:27

CDA grijpt mis in steden

Auteur: Edme Koorstra

Onbegrip voor stedelijke problematiek heeft het CDA buitenspel gezet. Dat schrijft de Haagse CDA-wethouder Karsten Klein vandaag in dagblad Trouw.

,,Als gevolg hiervan slaagt het CDA er ook weer steeds minder in haar stempel te drukken op het beleid in de grote steden. De marginalisering in die steden heeft vervolgens weer haar weerslag op het nationale profiel. Wil het CDA breken met deze neerwaartse spiraal, dan moet zij niet alleen regeren vanuit de Trêveszaal, maar juist via de collegekamers in de steden'', oordeelt wethouder Klein (op de foto links).
Kennis en klompen
De koers die het CDA moet gaan varen, is een combinatie van ‘kennis en klompen’, geïnspireerd op de koers van de CDU/CSU in Duitsland, stelt Klein. ,,Zij combineren traditionele waarden met een open innovatief beleid. Het CDA moet hiervoor twee belangrijke pijlers kiezen. In de eerste plaats zijn dat onze traditionele Nederlandse waarden en normen als gemeenschapszin en solidariteit. De tweede pijler wordt gevormd door een innovatief én metropolitaans economisch beleid met een goede balans tussen bedrijfsleven en duurzaamheid.''
Aansluiting zoeken bij allochtone kiezers
De steden zijn zelf ook aan zet, besluit Klein. ,,Het CDA moet meer een volkspartij worden. In de steden betekent dat: meer aansluiting bij de allochtone kiezers zoeken. Ook inhoudelijk moeten nieuwe keuzen worden gemaakt. Het CDA moet instemmen met de zondagsopenstelling van winkels. Steden groeien, dorpen krimpen. Den Haag breekt dit jaar de grens van 500.000 inwoners. Het nieuwe CDA begint in de stad. Sterke steden maken van het CDA weer een partij met een duidelijk profiel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen