New Articles10 mrt '11 15:09Aangepast op 10 mrt '11 15:34

Kabinet pakt fraudeurs aan

Auteur: Pieter van den Akker

Bedrijven die drie keer worden betrapt op frauderen worden in de toekomst wellicht stilgelegd. De boetes voor fraude met bijvoorbeeld zwartwerkers gaan omhoog.

Bij een eerste constatering gaat de boete van € 8000 per persoon naar € 12.000, bij een tweede constatering naar € 24.000 en een aanwijzing dat bij een derde overtreding de boete naar € 36.000 per werknemer gaat, plus het stilleggen van het bedrijf of een forse dwangsom.
Bijstandsfraude
Dit stelt minister Henk Kamp van Sociale Zaken voor. Zijn staatssecretaris Paul de Krom komt met fors hogere boetes voor het frauderen met uitkeringen als de bijstand en de aow door burgers. Wie bijvoorbeeld fraudeert met de Werkloosheidswet wordt bij een tweede vergrijp vijf jaar uitgesloten van die uitkering.
Misère
De betrokkene valt dan vermoedelijk terug op bijstand, afhankelijk van zijn vermogen en de inkomsten van een eventuele partner. Bijstandsfraude kan betekenen dat de uitkering drie maanden wordt ingehouden, maar gemeenten houden daar wel ruimte om te voorkomen dat mensen al te diep in de misère komen.
 

Gerelateerde artikelen