New Articles5 mrt '11 10:26

Volksoproer bedreigt nu ook Peking

Auteur: Thijs Baas

De opening van de jaarlijkse zitting van het Chinese parlement, het Nationale Volkscongres, werd opgeluisterd door een demonstratie van enkele mensen in het centrum van Peking.

Aan de rand van het Plein van de Hemelse Vrede zijn minstens drie mannen en een vrouw gearresteerd. Een man uit dit groepje droeg een plakkaat waarop geschreven stond: de communistische partij moet aftreden. Bij een ander incident probeerden twee mannen en twee vrouwen door een versperring van de politie te breken om op het plein te komen. Daarbij hield een vrouw een papier omhoog, maar de politie greep zo snel in dat ooggetuigen haar boodschap is ontgaan. Het gaat mogelijk om mensen die een verzoekschrift wilden overhandigen aan parlementariërs.

Imitaties

De regerende communistische partij is bezorgd over mogelijke imitaties van protesten tegen de regering zoals in Noord-Afrika. Een spreekbuis van de partij, het Pekings Dagblad, heeft zaterdag in een commentaar gewaarschuwd dat ,,bedreiging van de door de partij verworven stabiliteit tot rampen kan leiden''. De verscherpte veiligheidsmaatregelen worden niet verslapt, aldus de schrijver. ,,Want iedereen weet dat stabiliteit een zegen is en chaos een catastrofe.'' De laatste tijd is extra hard opgetreden tegen kritiek op de staat en tegen dissidenten, de censuur is verscherpt en buitenlandse correspondenten kregen meer beperkingen opgelegd.

Beperkte macht

Het Volkscongres in de Grote Hal van het Volk, ten westen van het Plein van de Hemelse Vrede, brengt bijna drieduizend volksvertegenwoordigers tien dagen lang bijeen. Ze buigen zich over de koers van de volksrepubliek in de komende vijf jaren. Het congres heeft slechts beperkte macht in verhouding tot de Communistische Partij van China. De afgevaardigden op het congres zijn geselecteerd uit regionale en plaatselijke besturen en parlementen, beroepsgroepen, etnische minderheden en de strijdkrachten. Buiten het congres treedt een comité van ruim 150 leden namens het Volkscongres op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen