New Articles11 mrt '11 11:46

C1000-ondernemer handelde met voorkennis

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Autoriteit Financiële Markten heeft de ondernemer een forse boete opgelegd. De boete bedraagt 114.000 euro.

De persoon in kwestie, een C1000-ondernemer, speculeerde op een hogere koers van het aandeel Super de Boer als het toenmalige Schuitema (nu C1000) zich in de overnamestrijd zou mengen. De man had volgens de AFM over de inmenging van Schuitema voorkennis en gebruikte die ook. De advocaat van de man liet vrijdag desgevraagd weten bezwaar tegen de boete aan te tekenen. Een rechter zal zich over het besluit gaan buigen.
Man was aanzeig bij ondernemersdag
Uit het verslag van de AFM blijkt dat de man aanwezig was tijdens een besloten ondernemersdag georganiseerd door Schuitema. Dat was enkele dagen na het openbare bod van supermarktbedrijf Jumbo op branchegenoot Super de Boer. Tijdens de bijeenkomst zei C1000-topman Tom Heidman dat de race om Super de Boer nog niet was gelopen en dat C1000 "meebeweegt''. De topman hintte op een belangrijke bijeenkomst later op de middag. Tijdens de lunchpauze van de bijeenkomst kocht de persoon voor een kleine 100.000 euro 25.000 Super de Boer-aandelen.
Jumbo
Een tweede bod kwam er, maar niet van Schuitema. Schuitema bleek uiteindelijk met Jumbo een overeenkomst te hebben gesloten om een groot deel van de Super de Boer-vestigingen over te nemen en dat de twee supermarktbedrijven een gezamenlijke inkooporganisatie zouden oprichten. Ondertussen was de koers van het aandeel Super de Boer verder gestegen. De man verkocht zijn stukken uiteindelijk met een winst van ongeveer 14.000 euro.
Advocaat bestrijdt voorkennis
Volgens de advocaat van de C1000-ondernemer draait het geschil met de AFM over de vraag of de bijeenkomst wel besloten was. "Als er vierhonderd mensen zijn, onder wie journalisten en anderen die niet gelieerd waren aan C1000, kan je dan nog van een besloten bijeenkomst spreken?" Bovendien bestrijdt de advocaat voorkennis omdat er al tijden gespeculeerd werd over de rol van Schuitema in de consolidatieslag in het supermarktlandschap en over de mogelijkheid van een tweede bieding op Super de Boer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen