New Articles26 apr '11 14:01

Duitsland begint grote volkstelling

Auteur: Saskia van Huijgevoort

In Duitsland is een zeer omvangrijke volkstelling begonnen. De eerste interviewaanvragen zijn op de post gedaan, meldde het federaal bureau voor de statistiek in Wiesbaden dinsdag. De komende weken worden 7,9 miljoen mensen ondervraagd: bijna één op elke tien Duitsers. Bovendien moeten 17,5 miljoen huiseigenaren gegevens verschaffen over hun pand.

In mei reizen circa 80.000 ondervragers door de Duitse dorpen en steden om de vragenlijsten in te vullen. De bewoners kunnen de lijsten ook zelf online invullen en opsturen.
Het onderzoek moet uitwijzen of Duitsland inderdaad 81,7 miljoen inwoners heeft, zoals de officiële statistieken beweren. Sommige statistici vermoeden namelijk dat er eigenlijk 1,3 miljoen mensen minder zijn. De Duitsers worden ook ondervraagd over hun woonruimte, opleiding en beroepsleven. De statistische diensten werken voor die gegevens al erg lang met oude cijfers, die ze steeds opnieuw hebben aangepast op basis van schattingen.
Laatste echte telling in DDR
De laatste echte telling was in 1981 in het toenmalige Oost-Duitsland (DDR) en in 1987 in West-Duitsland. Ook toen kwamen onnauwkeurigheden aan het licht. Zo bleken er in West-Duitsland plots 1 miljoen woningen minder te staan dan volgens de statistieken.
De eerste resultaten van de Zensus (volkstelling) moeten eind volgend jaar worden gepresenteerd. De 'momentopname van Duitsland' kost de staat 710 miljoen euro.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen