New Articles4 apr '11 16:55

Spelcomputer leert chirurgen opereren

Auteur: Harmen Simon Teunis

Chirurgen in opleiding in het Amsterdams Medisch Centrum moeten een training met een simulator doorlopen voordat ze bepaalde operaties mogen doen. Dat maakte het AMC maandag bekend.

De Simendo (SIMulator for ENDOscopy) wordt gebruikt om laparoscopische basisvaardigheden te oefenen. Dit zijn ingrepen via kleine gaatjes in het lichaam, die via een computermonitor met verlengde instrumenten worden uitgevoerd.
Chirurgen die oefenen op de Simendo gebruiken dezelfde instrumenten als in de operatiekamer maar opereren virtueel op de simulator, die hun prestaties registreert.

Spelcomputer voor chirurgen

"De simulator is een soort spelcomputer voor chirurgen", zegt Marlies Schijven, chirurg en opleidingscoördinator in het AMC. "Laparoscopie vereist een bepaalde handigheid. Als je hand naar rechts gaat, gaat het instrument naar links. Vergelijk het maar met achteruit inparkeren"

Prestaties waren nooit meetbaar

Voordat de simulator werd gebruikt, oefenden assistenten in opleiding (aio's) in de operatiekamer, maar hun prestaties waren nooit meetbaar."Voor het eerst kunnen we zichtbaar aantonen dat een chirurg bevoegd is tot deze nauwkeurige operatie", zegt Schijven. "Als er calamiteiten zijn, ligt dit niet aan de onbekendheid met operatietechnieken."

Het ziekenhuis voldoet hiermee als eerste ziekenhuis in Nederland aan een eis van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Die stelde in 2008 stelde dat gebruikers van risicovolle technologieën meetbaar moeten aantonen dat ze voldoende bekwaam zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen