New Articles10 mrt '11 08:03

Wisconsin schaft ambtenaren-cao's af

Auteur: Edme Koorstra

De Senaat van de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een omstreden voorstel aangenomen om ambtenaren-cao's af te schaffen. De Republikeinse gouverneur van Wisconsin wil op die manier fors bezuinigen om het begrotingstekort te beperken.

De afgelopen weken was veel te doen over de nieuwe wetgeving. Zo zorgden tegenstanders voor de grootste betogingen in de staat sinds de oorlog in Vietnam rond 1970. Ook reageerden de vakbonden furieus en bleken meer en meer inwoners van Wisconsin tegen de nieuwe regelgeving.
Rechten van vakbonden inperken
Volgens de Democraten gebruikt gouverneur Scott Walker de economische misère in zijn staat om de rechten van de vakbonden in te binden. De 43-jarige bestuurder was blij dat het voorstel werd aangenomen, ondanks afwezigheid van veel Democraten.
Die verschuilden zich al drie weken in een aangrenzende staat. Door hun afwezigheid ontbrak lange tijd het vereiste minimumaantal leden voor een normale stemming. Het voorstel werd daarom door de Republikeinen iets aangepast, zodat het niet langer nodig was dat de veertien 'vermiste' Democratische senatoren zouden meestemmen.
Vijftig jaar burgerrechten ongedaan gemaakt
De Democraten waren dan ook 'not amused', toen er toch over het voorstel gestemd werd. ,,In dertig minuten hebben achttien senatoren vijftig jaar burgerrechten in Wisconsin ongedaan gemaakt'', raasde senator Mark Miller. ,,Hun oneerbiedigheid voor het volk van Wisconsin en hun rechten is een schande, die niet vergeten zal worden.''
Nu hun vertragingstactiek niets heeft uitgehaald, kondigden de Democraten aan terug te keren. ,,We hebben gedaan wat we konden om de wet te vertragen, zodat mensen konden horen wat erin staat en konden onderhandelen over een voorstel dat niet de rechten van arbeiders compleet elimineert'', aldus Miller.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen