Mobiliteit10 mei '16 14:09Aangepast op 10 mei '16 16:52

ProRail-topman Eringa: ‘Reiziger is goed af met prestaties van dit moment’

Auteur: Jeroen Stans

Het kabinet heeft geen enkel goed argument om ProRail strakker aan te gaan sturen. De prestaties van de spoorbeheerder zijn namelijk op orde, zegt topman Pier Eringa tegen BNR.

Ook het eigen personeel en de vakbonden vinden het onzinnig om ProRail juist nu aan te pakken. Eringa zelf vermoedt dan ook dat er een andere reden is om 'zijn' bedrijf de duimschroeven aan te draaien. Wel steekt hij de hand in eigen boezem als het gaat om de beeldvorming over overschreidingen, terwijl bij veel projecten ruimschoots binnen de begroting werd gewerkt. “Als er al gesleuteld moet worden aan ProRail en de ordening, dan laten de cijfers van afgelopen jaar en ook dit kwartaal niet zien dat daar de aanleiding zit.”

Plannen
Het kabinet presenteerde eind vorige maand plannen om de teugels flink aan te halen bij de spoorbeheerder, waar het enig aandeelhouder van is. Maar Eringa vindt het onbegrijpelijk dat dit voorstel wordt gedaan in de nasleep van de Fyra-enquête, waar zijn bedrijf geen rol in speelde. “Dan moeten er andere afwegingen zijn om dat te doen.”

Volgens Eringa leidt een discussie over de aansturing van ProRail af van de steeds betere prestaties van het bedrijf. En ook de reiziger is naar zijn mening niet beter af als er nu wordt ingegrepen. “Volgens mij is de reiziger goed af met de prestatie van ProRail van dit moment.”

Gerelateerde artikelen