Arbeidsmarkt15 mei '16 16:10Aangepast op 15 mei '16 18:27

Vergeet grote bedrijven, loop stage bij een start-up

Auteur: Madelon Meester

We kunnen niet allemaal stage lopen in het Witte Huis en dat is maar beter ook. Veel studenten zoeken hun geluk bij start-ups.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat heeft veel voordelen, vindt Klaas Kalma, afstudeercoördinator bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Zo heb je als student meteen grote verantwoordelijkheden en kun je meedenken met beslissingen die van invloed zijn op de toekomst van het bedrijf. “Het is aardig om te zien dat studenten na twee jaar studie in negen van de tien gevallen terugkomen met: ik wist niet dat ik al zo veel kon. Dat ik op de juiste momenten de juiste vragen kan stellen en kan meedenken met een ondernemer. Dat is heel bemoedigend.”

Meters maken
André Knol van start-up InnoLeaps heeft op dit moment vier stagiairs in dienst. “Die hebben enorm veel waarde”, zegt hij. “Als een ondernemer een visie heeft, kunnen stagiairs heel veel meters maken en enorm veel leren van de ondernemers en de seniors om hen heen. Voor stagiairs is dit van grote waarde en andere koek dan wanneer ze bij een heel groot bedrijf één ding doen of één opdracht maken.”

Toekomstperspectief
Aye Oosterwoud, student Human Technology, loopt stage loopt bij het Launch Café. De thuisbasis van tientallen start-ups in Groningen: “Een goede band met een veelbelovende start-up biedt kansen voor de toekomst. Ik vind het fijn dat ik niet van één start-up afhankelijk ben. Ik kan mijn kansen spreiden. Je moet wel zelfbeschikkend zijn om bij een start-up stage te lopen. Voor mensen die even een opdrachtje willen maken en dan klaar willen zijn, is het niet weggelegd.”

Bedrijfsstrategie
Kalma denkt dat stagiairs ook van grote waarde kunnen zijn voor de start-ups zelf. “Veel start-ups zijn sterk in één discipline. Ze zijn bijvoorbeeld technisch heel goed, kunnen goed een product uitdenken, maar zijn organisatorisch minder onderlegd of het schort hen aan financieel inzicht. Die kunnen dan een student van bijvoorbeeld Business IT en Management goed gebruiken voor het uitdenken van de bedrijfsstrategie."

Communicatie
Bij een beginnend bedrijf is er een kans dat er weinig aandacht voor de student is, omdat de ondernemers het te druk hebben het bedrijf van de grond te krijgen. Volgens Kalma hoeft ook dat niet negatief te zijn. “Zo leren studenten communicatieve vaardigheden. Op zo’n moment moeten ze aan de bel trekken bij de docentbegeleider om te zien of het is op te lossen. Het komt maar weinig voor dat een stage wordt afgebroken. Een goed gesprek zorgt er vaak voor dat de ondernemer inziet: die begeleidende rol moet ik ook pakken.”

Gerelateerde artikelen